De Lego groep is in 1916 gestart met het maken van houten meubels. Doordat een brand in 1924 de gehele werkplaats had verwoest koos Ole Kirk Christiansen er voor om er een grotere voor terug te bouwen. Om de productiekosten laag te houden begon Ole Kirk met het maken van miniaturen van zijn producten. De miniaturen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat Ole Kirk besloot speelgoed te gaan maken.
In 1932 opende de eerste speelgoed winkel die houten producten verkocht. In 1934 kreeg Lego zijn huidige naam. Ole Kirk bedacht zelf twee namen voor zijn bedrijf, “Legio” (met het idee van speelgoed om te verzamelen) en “LEGO”, een zelfgemaakt woord dat is afgeleid door het Deense zinsdeel leg godt, wat “speel goed” betekent. Later ontdekte de LEGO Group dat “LEGO” in het Latijn ook kon worden geïnterpreteerd als “ik zet in elkaar”, “ik verzamel” of “ik leer”.
Het bedrijf ging met zijn tijd mee en investeerde in plastic. Ontwerpers werden aangesteld en ontwierpen de eerste sets. In 1960 brandde het bedrijf wederom af waarbij grote hoeveelheden houten speelgoed verloren gingen. Dat is het punt geweest dat Lego heeft besloten zich volledig te richten op de ontwikkeling van degelijk, multi functioneel, herbouwhaar speelgoed dat onverwoestbaar is.
Nadat Lego jarenlang te maken had met verliezen en op het randje van een faillissement stond, besloot het bedrijf om het roer weer om te gooien. Door mee te gaan met de vele nieuwe trends en in te spelen op films en televisieseries als Harry Potter en Batman verloor Lego haar reputatie als “het speelgoed met de vele blokjes”. Het traditionele bouwen was minder belangrijk geworden; de laatste jaren investeerde het bedrijf hier niet tot nauwelijks meer in. De sets die nog bestonden, bevatten vooral grote geprefabriceerde elementen, waardoor bouwen niets meer voorstelde. Daarom werden nieuwe sets ontworpen met veel nieuwe en kleinere elementen. Het traditionele bouwen, waar Lego om bekendstond, krijgt inmiddels weer prioriteit.De sets met als thema “de stad” (City) blijken een succes te zijn. In 2005 werd na de dip weer voor het eerst winst gemaakt. Er verschenen vanaf dan weer tal van series met elk een specifiek thema, zoals: Lego treinen, Lego Creator Lego Starwars of Lego Ninjago
Naast deze sets heeft het bedrijf een nieuwe trend gecreëerd: modular houses oftewel modulaire huizen. Dit zijn gebouwen met meerdere verdiepingen (bouwen met modules, ofwel lagen) die los op elkaar zitten. Voordeel hiervan is dat de woningen kunnen worden ingericht, maar dat er ook meerdere verdiepingen tussen kunnen worden geplaatst. Op de website van Lego Factory kunnen Lego-fans zelf gebouwen ontwerpen. Opvallend is dat er steeds meer “modular houses” worden toegevoegd. Via een aantal standaardafmetingen – op de grondplaat moeten enkele verbindingselementen worden geplaatst – kunnen de huizen en gebouwen aan elkaar worden “geklikt”. Hierdoor ontstaat een rij woningen, waarvan zowel inhoud als vorm naar de wensen van de fans kunnen worden aangepast.